Thursday, August 20

kisahku masa mula2 msuk ukm...

salam suma,kita berjmpa g,pagi2 buta,tetiba mai lak idea,so,tngan yg sntiasa gatai nih(bukan gatai buat bnda jahat norh),nk tlis gk untuk dikongsi bersama2 kwn2 sy yg berada di setiap pelusuk dunia,mana2 yg kat bahrain ker,swedden ker,france ker,afrika ker,jepun ker,crotia ker,england ker,jordan ker,spain ker(ish,byk la negara nak mention,bajet teror geografi le tuh),suma yg bca,agak2 x phm,bkak la kamus k,ingt,bkn kamus dewan tao,kamus terjemah bhasa mlayu aku nih,haha..untuk post aku yg lepas,ada shabat ana(pulok,ana ler pulak,haha) ade komen,aku tlis pnjg sgt smpai juling mata kot,so post aku kali nih,kta uat bg mudah bca,tkt yg si juling mkin juling,si pra juling akn trus juling,bg yg x juling terguling2(xdak kna mgena)..

perh,intro je dh byk,nih kalau uat esei kt skolah,dh lma abis masa(ok,semua bleh letakkn pen skrg!!,tp time tu la aku mkin syok nk tlis),hehe..ok,bermula la kisah ku..masa dpt pngilan GMN swuh aku g khusus bhasa arab,time tu aku br ja cuti seminngu kot lpas final exam kt mtrik,aku ingt g,time tuh aku dok lepak atas katil adik pmpuan aku,pau dia pnya kredit enset,aku xdak krdt time tuh,hahaha..tetibe mak aku swuh aku siap,esok nk g kl untuk khusus bhasa arab...adoih..xnak pn,g gk la..dipendekkn citer,aku pn dh sampai kt ukm..wah,rse mcm bdk u situ lak ms aku dftar nk dok asrama kolej rahim kajai tuh..aku g sana,1 haram pn aku x knl owg,pnya semangt g awai,aku ja smpai pling awai kt ukm,klakar toi,time tuh,owg pertama aku kenal adalah adli jihad! hehe..lpas knl2 ngn jihad,aku dok tgk bola ngn dia kt tepi pdg,yg pastinya bkn man utd lwn arsenal la,team mna tah,geng2 kampung dusun lwn kmpung pisang kot,haha..dipendekkn citer g,lpas dh dpt kunci,aku pn msuk la dlm bilik aku,masa tuh,dh ada rmai owg kt asrama laki,tp aku msih rsa snyi sbb knl sowg ja..si roomate aku time tuh,tah sape la...

so,aku pun uat keja x tao malu,nak kwn punya pasal,aku msuk suma bilik yg x tutup pintu(kecuali bilik air arrr),g berkenalan ngn suma owg yg br sampai kt situ,uat ramah pelik je aku time tuh,haha..so,aku pn dpt la kwn,ade dh peneman nk g mkn,tp kwn pling aku bek time tuh,jihad n roomate dia la,g mkn skali..jeles tgk jihad,dh de roomate,aku dok sowg..smpai la malam tuh,kui 8mlm,msih xde g roomate,aku pn g la pejabat,check,aku ada x roomate,,tgk2,ada nama mohd farhan ayub!! ish,nama ada,dftar awai,owgnya xde..aku pn blik ke bilik dgn hampa dan tertanya2..pastu,aku pn nmpak hanizam,aku mula rsa aku dh knl owg dh,sbb dia mtrik aku wlupun kt matrik pnah bg salam je,x tgur pn..aku pn ajak si nizam nih dok ngn aku 1 bilik,tetiba jd bek la ngn nizam mcm abg dgn adik x jmpa sethun..aku pn pi balik pejabat ngn nizam,sbb ingt si mamat farhan nih mmg x dtg dh..pastu abg zam col paan,tgk2,abg zam ckp,paan dh sampai,jam time tuh,kui 11 malam x silap aku..so,x jdlah aku dok ngn nizam...balik2,jmpa si paan...perh,awai2,aku jd sgan gler ngn paan,nmpak mcm alim ulamak mana la jd roomate aku nih,low profile jer mcm budak kmpung,xsgka dia yg pling kaya kot,bek gler,fmes dgn kopiah putih dh mcm owg pas,aku pn menyusun kata2 aku tiap kali ckp ngn paan..selang seminggu,br aku tao paan nih jenis gila2 n kelakar mcm aku gk...ingt skema x byk ckp sgt dia,kami pn salu la smbg2 mlm2,smpai tertido..

so,aku n paan pn,jd kwn yg sgt bek,g mana pn skali,mkn skali,g surau skali,g klas skali,tp klas len2 jer,mandi g skali,tp pintu len2 ler..sronok dpt kwn mcm paan..kami kwn dua owg ja seminggu awai,pastu,br aku knl sham..aku tgk sham time tuh,serius gler,mcm sombong pun ada,xnak gaul ngn owg sgt,tp,paan cuba gk slow talk ngn sham,aku pn join sekaki,tah mcm mana,sham pun jd lembut ati jd kwn bek kami..jdlah kami 3 kwn sejati..sham yg asal pendiam,sbb kawan ngn kami yg mcm budak2 nih,dia pn jd periang and klakar gk,hehe..kmi pun kwan 3 owg jer baik,lpas tuh,aku mla knl naim dan roomate dia si fadli..tp,kami 3 jer pling bek,naim jrang ckit ngn kami..pastu,aku pn mula knl muhsin..dia pn jnis pndiam,x byk ckp..aku yg byk ckp nih,berbaik2 la ngn dia,ajak muhsin g mana jer aku,paan n sham g,last2 dia pn kamcing ngn kami,jdlah 4 sekawan..tp last2,jd 6 gak,naim dan fadli,join de club,kami pn g ber enam kuliah sama2,cuma fadli kdg2 x bersama kami..dia rmai kwn pmpuan,nk cmpare ngn kami,xde sgt pn,huhu..tp tuh x pntg,ape yg pntg?? semangat setia kawan..

hujung minggu,kalau paan n sham x balik,kami men pool skali dan pingpong kali,tuh adalah dua permainan yg aku x pnah men sepnjg idup aku,hehe..so,aku jd syok men,2 bulan aku men bnda tuh ja ngn kwn2..tp time paan n sham blik,aku dok sowg,masa tuh,aku mula la knl khalid,alip,dan geng2 underground yg len la mcm azhar..zai pn aku mula knl,farhan kedah(bonen),amin,chiwee,atiq..aku pn brbek ngn diowg,best kwn ngn diowg,tgk diowg men gitar,nynyi tah pape ngn diowg,hehe..pastu kami kuar g mid valley sama2,masa tuh,atiq la jd musrif aku,bonen,chiwee,dan amin..zai aku mula knl cit demi ckit,mla2 tgk zai nih mcm samseng jalanan maner tah(jgn marah ek zai),tp sebenarnya ati dia bek,aku pn mla jd slesa ngn zai,kwan ngn zai sampai la skrg,zai ttp kwn aku,wlupn umah jauh2,tp klu jmpa,kami smbg2 mcm besa,hehe..dipendekkn citer,sblum aku kuar ukm,aku dh dpt rmai kwan2,so,aku jd smngt nk g mesir ngn kwn2 yg aku ada..kwn laki ja aku knl rmai,pmpuan,even klas aku sndiri pn,aku x tao nma,cuma cam muka jela..yg tao nma tuh ada,tp x rmai..masa kt ukm la,gelaran amarbestla dh mula melekat kat aku sampai la skrg,aku pn x ingt kes aper..

byk pnglman kat ukm,yg best aku,paan,sham,muhsin,fadli,naim,fido,baim terlepas bas nak blik ukm masa g ronda2 kl..bas U40 kami terlepas,xkn ku lupa sampai bla2,haha..pastu dh sedar terlepas,kami pn lari rmai2 mcm kna kejar ngn gorilla nak g nek train,kami berjaya nek train smpai kt bandar tasik selatan ja,lpas tuh,train dh xde,ms tuh,jam dh kui 11.30mlm x slp aku..kcewa pn ada,ltih pn ada,duit pn xde,lapar pn ada,dhaga pn ada,pndek kata,MACAM2 ADA,hehe..nsib bek fido time tuh byk duit,so,kami pun pakat,sham,fido,fadli dan naim,nek teksi blik ukm ambik kreta dan bwak mai bandar tasik slatan blik mai ambik kteowg..jadi keja lak kami pg2 buta,kui 12tgh mlm dh time tu,aku,paan,muhsin,baim,dok lpak kt kdai mkn yg dh apa pn xde,tingai air jer diowg leh serve pn,so,kami minum air jela yang baim blanja,smpai tertido kt kdai mkn tngu diowg patah balik..pnt sgt,kuar kl sjak lpas mkn tgh ari lagi,mana x pnt..dipendekkn citer,kami pn berjaya pulang ke ukm kui 3pg cmtu la..blik,kami abis g mandi2,pastu jmpa kt hall,dh segar,kami men pool lak smpai la azan sbuh(kami yg azan)..

masa kat ukm,kami uat stadi group blajar bhasa arab,dok lwn tnya2,lwn ckp2 ngn diowg,pastu bla dh pnt,mla la mrapu,cari makna2 tah pape dlm arab dalam kamus nk ktuk kwn,klakar gler,hehe..ok la,berkesan gk stadi group tuh..ok...akhirnya,kami pun dah nak kuar dr ukm,umah pn kami dh decide dok 6owg,even ade g owg nk msuk umah kami mcm azizi,dan fatihi,sham awai2 dah tolak sbb dia ckp,umah rmai2 dok,ngarut,so kami pn stay enam owg..sampai kat mesir,len lak jdnya,GMN pi bg umah besar kt kami,pastu dia tmbh lg 3 owg..so,jdlah doktor songo mcm skrg,masa gmn ckp nk tmbh,aku dan naim ckp kt ustaz wan jgn tmbh owg yg plik2 dan x nk blajar,alhamdulilah la,afiq,daus,dan syafiq,suma bek2,mahu blajar,g masjid pun rjin..kami pun salu g trun msjid rmai2,sonok sgt dpt kwn2 yg rmai dan bek gitu,dlm dunia nih,kalau boleh dpt kwn sebaik tuh,ssh gler,tp,kami berpecah gk untuk thn dua sbb masing2 nak fkus stadi toi2,rmai2 mmg best,tp ngarut gak kdg2..

pape pn,kami rndui ustaz2 yg kt ukm,x kisah ustaz arab or ustaz mlayu,sumanya bg kami pngajaran yg bek,diowg bkn stakat mngajar,diowg bgtao kami suma cmner nk adapt kat mesir nnti,mcmana prngai owg arab,mknan2 yg bleh dpt kt mesir..cmtu la..khusus bhasa arab kami pn dh nk abis..byk aktiviti dibuat sblum abis khusus tamat mcm olahraga,merentas ukm,lakonan,nynyian,dan x leh blah,aku kna msuk acara peraga pkaian,jadi model jap ritu,segan gler kau,tp dh kna paksa ngn ustaz wan,aku pn msuk gk,nak ambik ati je tu..nsib bek aku ada kwn2 yg rmai dh aku knl time tuh,diowg la bg support kt aku masa aku dok cuak kt atas stage tuh..fames la jap time tuh,hehe..

ok,tuh ja kot..byk2 sgt pun,aku dh pnt dh nk tlis..sakit muscle flexor digitorum profundus aku,latissmus dorsi aku pn dh sengal2,tuh x termasuk sternomastoid muscle aku g,hehe..ok kawan2,bca jgn x baca,aku ucapkan slmat menyambut bulan ramadhan serta hari kemerdekaan negara kita nnti..semoga ramadhan kali neh adalah lbih baik dari yg dulu...dan bg yg dok kat mesir g,jgn rsu,aku sntiasa doakn kejayaan kowg,member kna tolong member kan,bg yg kat mesia,jgn jadi mcm aku,xdak keja sgt nk uat,lpak dpn lpatop ja,brenti pn sbb nk mayg dan mkn jer,hehe..ok,salam,majulah drsongo untuk negara..salam

3 sermon of mummies:

Anonymous said...

kolupe mention firdaus sabtu la...
mase diowang p amik kete kat ukm..kan firdaus sabtu yg belanja minum..
pastu sebelum tuh ko nangis kan..
heheheheeheheheh=P

Agus said...

PROPOSAL
I. Thema :
Peningkatan Penjualan Hasil Produksi UKM Dengan Menggunakan Fasilitas INTERNET MARKETING
II. Judul :
Pemasaran Dengan Internet Untuk Branding serta Segmented Produk UKM
III. Latar Belakang :
1. Adanya kendala biaya pemasaran yang tinggi tidak sebanding dengan keuntungan produksi.
2. Belum tahunya manfaat internet yang memang benar benar bisa menembus dunia maya sampai tak terhingga.
3. Tidak seimbangnya laju teknologi dengan tingkat pengetahuan yang dimiliki.
4. Tidak adanya wadah untuk melakukan strategi pemasaran yang jitu dan bisa reduce cost.
5. Mulai bertumbuhnya hotspot area, warnet dan tingkat penjualan komputer dan laptop di Indoensia yang sudah tembus 50.000.000 buah.
6. Kecenderungan pasar yang menginginkan semuanya serba cepat.
IV. Tujuan :
1. Memasarkan produk UKM untuk diketahui oleh seluruh masyarakat Indonesia
2. Melakukan strategi branding produk dengan metode display, brosur dan iklan, yang nantinya penggunaan biaya sangat kecil (Reduce Cost). Karena pengeluarannya hanya biaya internet saja, yang lainnya gratis.
3. Melakukan strategi segmented dan targeted sehingga penjualan produk sesuai dengan pasar yang diinginkan, hanya dengan fasilitas internet saja.
4. Memperkenalkan produk UKM ke luar negeri dengan teknik yang sederhana namun bisa diketahui oleh seluruh negara luar.
5. Mengajari bertransaksi di internet untuk bisa closing.
6. Peningkatan jumlah produksi dari hasil penjualan di internet.
7. Gairah perekonomian UKM bisa berjalan.
V. Strategi :
1. Penjelasan dasar tentang manfaat internet yang begitu dahsyatnya.
2. Cara penggunaan internet yang baik dan benar serta bijak sehingga bisa fokus pada penjualan.
3. Pelaksanaan dibagi dalam tingkat beginner, intermediate dan expert, sehingga bisa menyesuaikan kemampuan masing masing UKM didalam memasarkan produknya.
4. Secara berkala memberikan konsultasi terhadap permasalahan dari pemasaran via internet via online.
VI. Contoh Solusi :
1. Kawasan Industri Tas Gadukan – Surabaya
a. Pertama adalah memperkenalkan didunia maya jika selain Tanggulangin ada Gadukan yang juga penghasil tas.
b. Menjelaskan item produk serta kelebihan produk dibandingkan dengan hasil produksi daerah lain.
c. Melakukan dan mempersiapkan brosur dengan teknis yang sederhana baik dalam bentuk foto atau video, namun bisa disajikan di internet sehingga calon pembeli bisa secepatnya mengetahui produk yang ada.
d. Mempelajari cara termurah didalam pengiriman namun tetap aman dan cepat.
2. Kawasan Industri Kripik Kedelai – Sidoarjo
a. Pembuatan contoh atau sample rasa yang bisa dikirimkan ke seluruh peminat di internet dengan teknik promo yang murah meriah.
b. Mempersiapkan kemasan dan cara pengiriman yang aman, sehingga kwalitas masi tetap terjamin.
c. Memperkenalkan ke semua penjual seantero Nusantara dengan menggunakan teknologi internet.
VII. Target :
1. Para UKM melek akan dunia internet dan manfaat yang begitu dahsyatnya.
2. Memperkenalkan produk ke luar daerah tanpa harus keluar daerah.
3. Peningkatan produksi UKM sehingga bisa memutar perekonomian.
VIII. Kesimpulan :
1. Perlu adanya edukasi dalam 3 tahap untuk tepat sasaran.
2. Perlunya suatu wadah konsultasi jika terjadi permasalahan.
Demikian proposal ini kami sampaikan, semoga antara keinginan, tujuan dan kemauan untuk membangun bisa diberikan jalan bagi kelancaran didalam mencapai target.
Hormat kami,

Agus Setiyawan (PEMBICARA Internet Marketer Income JUTAAN Modal GRATISAN)
http://piranhamas.wordpress.com, piranhamasgroup@gmail.com

amarbestla said...

bla lak aku nngis nih,adoih,aku pnt gler la,aku tido la smpai pluh2 tngu,ahaha..pndai2 reka citer..aah,lupa lak ckp pasal firdaus kan...cian dia

Post a Comment