Sunday, August 16

rindu2 dlm hati...*__*

hari ni aku boring n x tahu nak wat ape..so aku nk try tulis satu article la lebih kurang daripd aku mengkroih..kroih..Zzz..d depan tv plasma ayah aku nih(bukan nk menunjuk2)...=)

mmg x d nafi kan duduk d mesir pasti akn terase sepi krn jauh dr family yg t'cinta
krn itulah ramai dara2 dan teruna2 d sini sudah yg berpunye..
(tp aku masih single-mingle sape2 nak wat tempahan leh isi borang nnti...=P)

mcm biase sume bende yg b'kaitan dgn dunia pasti ade kebaikkan n keburukkan nye..
that's why sape yg bercouple n tahu batas p'gaulan dalam islam..itu adalah indah!!!
ye mmg lelaki n pompon x dpt d pisah kan dan allah jadikan sesuatu d dunia nih b'pasang-pasangan...mlm n siang...sejuk.n panas..(arg!!...bnyk2 x ter hingga)

tapi wahai dara2 n teruna2(aaa abih la aku dah nk start membebel nih) jgn lah d sebbkan b'couple anda t'lupa akn kehidupan anda yg hanye semntara d dnia ini!!!
jagn lah krn b'couple anda telah membuat satu gunung dose yg pasti tidak akn t'lepas d akhirat nnti..

ye b'dasarkan pemerhatian akuh yg masih single mingle nih..couple nih BEST!!! hahahahahah..=)tapi ade batas2 nye...yg mane pasangan2 couple yg dah bertahun2 tuh..kalo dah x dapat tahan dah nafsu tu...ade lebih baik bertunanglah or nikah lah senang...so nnti x de lah owang mengumpat2...kan3

tapi yg mane2 manusia yg masih single mingle nih..baik yg x penah b'couple or gagal dalam b'couple(hahaha..padan muke..=P) jgn risau masih banyak lagi kumbang2 dan bunga2 yg cantik2 d luar sane..

tapi ingatlah wahai dara2 n teruna2..masih bnyk perkara yg perlu kite lakukan..baik dalam pelajaran kite...mase depan kite..n yg palig penting kehidupan kite d akhirat kelak!!!(aku bukan ustat...tapi baru nk start nih!!!)

nabi muhammad pernah bersabda...org yg paling bijak adalah owang yg ingat akn MATI!!

jgn lah risau anda akan menjadi bujang lapok or andartu krn jodoh p'temuan d tgn allah s.w.t...walau berkurun2 lame nye anda b'couple tapi kalo itu bukan jodoh anda..maka hubungan itu x kan kemane mane..kat situ je x gerak2...bukan kite yg tentu kan pasangan kite...krn itu bukan kerja kita..itu semua kerja dan izin dari allah s.w.t.

so anda pkir2 lah sendiri!!!

wahai dare2 n teruna2 sekalian ingat lah dalam kitab suci alquran ade termaktub...
"perempuan yg baik pade lelaki yg baik dan lelaki yg baik pade perempuan yg baik"

jadi b'dasarkan ayat t'sebut..jikalo anda inginkan pasangan yg baik..anda perlu lah menjadi baik dulu...jadi baik!!!jadi baik!!!jadi baik!!!
solat jgn tinggal..
hormat owang tua..
bace alquran dan jgn lupe bace hadis jugak..
buat baik kat semua owang!!(belanje aku setiap hari jgn lupe..hahahahah=P)

ingatlah allah s.w.t muliakan seseowang dgn agama!!!

kehidupan dunia adalah sementara wahai kawan2 ku sekalian seperti seowang musafir di padang pasir berhenti berehat sekejap d bawah pokok tamar..kemudian berlalu pergi...itu lah dunia wahai kawan2 ku sayng!!!

kate para bijak pandai.."letaklah dunia d kedua tapak tangan mu dah akhirat d atas kepala mu...dan bile akhirat mu bergoyang,make lepaskan lah dunia mu dah pegang lah akhirat!"

akhir kalam dari aku yg hensem nih..
"rase cinta pasti ade pade mahluk yg bernyawa"

assalamualaikum=)

1 sermon of mummies:

AMAL ATHIRAH ZARZILAH said...

salam'alaik, dr..lama xdgr cter
bagaimana life disana?
entry yg menarik..single mingle, ish apa2 ajela dr..for me, couple is meaningless..lbh baik cari cara nak dekatkn diri dgn Pencipta =)

Post a Comment