Monday, November 29

Macam Mana Nak Kesan Kencing Manis?????

بِسْمِ للَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ


Dalam bahasa inggeris nye dipanggil Diabetes Mellitus.....
Tu bab yg aku blajar minggu lepas dan juga minggu ni.....
Esok dah sampai mase kelas PBL.....
Tajuk assignment aku yg perlu aku present dlm kelas PBL tu ialah macam mana nak kesan kencing manis atau dalam bahasa inggeris nye Investigation of Diabetes Mellitus.....
Terima kasih kpd orang Egypt ni sbb aniaya aku dan housemates aku selama 3 hari tanpa internet, kalau tak dah boleh siap awal2 dah benda ni.....
Tapi takpe, hari ni dah ade internet, jadi aku dah boleh siap kan keje aku ni.....
Tinggal nak print je sat lg.....
Korang tau tak, bnyk btul benda yg aku belajar pasal Diabetes Mellitus ni tau.....
Aku ckp skit la ek, skit je, jgn risau, nanti korang bosan lak.....

Diabetes Mellitus/Kencing Manis ni ade 2 jenis iaitu.....
          1. Diabetes Mellitus type 1
              - boleh kene kat orang bawah 30 tahun termasuk kanak-kanak
              - orang yg ada jenis ni selalunye kurus-kurus
              - orang yg ada jenis ni kena amik injection Insulin sepanjang hidup
          2. Diabetes Mellitus type 2
              - kene kat orang melebihi 30 tahun
              - orang yg ada jenis ni selalunye terlebih berat badan @ obese
              - kene bnyk excercise, amalkan diet yg sihat dan kalau dah teruk sgt baru amik ubat atau amik injection insulin

Jadi, lepas aku blajar pasal Diabetes Mellitus ni, aku harap aku dpt bagi tahu korang sume supaya jagala kesihatan elok2.....
Sebab selalunye orang yg dah ade kencing manis ni selalunye akan dapat juge sakit jantung dan darah tinggi.....(dulu2 aku tngk Oprah kat tv pun dia ckp mcm ni)
Till next time.....
Cao     

4 sermon of mummies:

Amirah Adnan said...

buat gm..hehe :p

Fatihah said...

salam

kat sana pun ade kelas pbl gak eh? dah tahuh ke berapa ni? kat sana 6 tahun kan?

Kimmy Ai said...

isk3~ mintak jauh la dari diabetes.. oh ye, jemput singgah blog.. mau tanya pndapat korang.. ;)

yana said...

ishhh..mnx2 dijauhkan.kurus pn pnykit,lbih brat pn pnykit..btw,gud in4..

Post a Comment