Friday, December 3

Adakah Perempuan & Lelaki Sudah Menjadi Sama?????

بِسْمِ للَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ


Sudah tentu perempuan & lelaki tidak mungkin menjadi sama atau pun serupa.....
Dari segi luaran sudah terang2 perempuan memang berbeza dengan lelaki.....
Orang lukis cartoon perempuan pun berbeza dari cartoon lelaki kan.....
Kalau nak di banding kan tahap emosi, perempuan lagi beremosi dari lelaki.....(jangan marah, pendapat je)
Perempuan lebih penyayang dari lelaki tetapi orang cakap lelaki lebih ramantik, tu pun tak same.....
Dan bnyk lagi la sifat2 perempuan ni mmg tak same dengan lelaki.....
Tapi kenapa aku tulis tajuk post ni perempuan & lelaki sudah menjadi sama????


Perempuan zaman sekarang dah semakin matang & bebas seperti lelaki.....
Perempuan semakin yakin & berani mencuba apa yg orang lelaki selalu buat.....
Dan ini menyebabkan orang perempuan telah sedikit demi sedikit menganak-angkatkan tabiat & perangai orang lelaki ini menjadi tabiat & perangai mereka sendiri.....
Dan ini menyebabkan aku meluat melihat perempuan yg telah menganak-angkatkan tabiat &  perangai orang lelaki.....

Jadi senang cerita, aku meluat tngk perempuan yg buang sampah merata-rata & perempuan yg merokok.....(walau kadang2 aku mmg meluat ngan perempuan tanpa sebab)
Ape pendapat korang, korang setuju tak kenapa aku meluat dengan perempuan yg buang sampah merata-rata & yg merokok.....
Bukan aku nak cakap aku tak meluat tngk lelaki melakukan perkara yg same, aku same2 meluat la.....
Cume hari ni focus kat perempuan je.....
Kat Egypt ni, orang perempuan Egypt ni buang sampah kat tepi jln mcm buang air dlm jamban je.....
Takde kesedaran sivik & takde tatasusila seorang perempuan yg penyayang dan cantik.....
Kat Malaysia, nak tngk perempuan hisap rokok atau shisha mmg dah slalu sgt, mcm sedut oxygen.....
Kat Egypt lak, shisha tu tak pernah nmpk plak, tp rokok tu bila pergi bandar2 besar selalu je nmpk perempuan Egypt hisap rokok.....



Adakah korang rase orang perempuan sudah hampir menjadi same seperti lelaki?????
Mungkin bukan dalam semua perkara tp sesetengah perkara.....
Adakah ini kesamarataan yg di minta oleh orang perempuan?????
Aku tak pasti, yg aku pasti perempuan adalah insan yg lemah lembut, rajin, penyayang, ambil berat, cantik, indah budi bahasa & mcm2 lagi.....
Tp bila dia org melaku kan ape yg org lelaki selalu lakukan, hilang sume2 benda yg aku cakap tadi.....
Orang perempuan jgn marah ek ape yg aku tulis ni.....
Nak cakap realiti yg di hadapi sekarang je.....
Tak nakla perempuan jadi mcm lelaki.....
Dah la zaman sekarang lelaki mati awal, takkan la lpas ni perempuan nak mati awal same2 ngan lelaki.....(lelaki jgn marah plak ek dgn statement ni)
Till next time....
Cao.....

10 sermon of mummies:

apezs shah said...

wah yeke.. tapi tu la.. wanita moden kan..
ape pon dah xboleh nak kata apa.. peredaran zaman..;)

Miss Shyra Marchelli said...

kadang2, saye pun malu jugak tengok kaum sendiri zaman sekarang ni. terlebih moden bebenor!

sailormoon jelyta said...

moden pon moden laa, tp buang sampah merata2 tuh bkn moden kot..

lg 1, ada 2 jenis perempuan yg isap rokok..
1)yg biasa2 saje, yg da terbiasa dr muda.. (my mom)
2) bdk2 br nak naik yg rasa isap rokok tu cool, as a matter of fitting in (dorang nk nmpk mcm eh laki blh buat, aku pon blh)

rasanya yg nombor 2 tuh yg buat kita menyampah kot..
=)

nmirmo said...

SAYA MARAH NI....hahaha...itu hakikat mehhh...ape boleh buat...dunia kan dah tebalik...ape yg dulu org rase pelik..skang da jadi normal...dan ape yang normal pulak..orang rase pelik...hailooo...itu la manusia...bab pasal pompuan yang meroko tu..yup! setuju sangat...wink3....thumbs up kuase tiga...wink3...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

perempuan zaman sekarang lebih berdikari....

kadang2 lelaki rasa tercabar...pastu perempuan juga yg jadi mangsa nya

Pirate Doctor said...

@apezs shah

moden & peredaran zaman ek?

Pirate Doctor said...

@Miss Shyra Marchelli

itula....dah tak tau nak kata apa

Pirate Doctor said...

@sailormoon jelyta

merokok mmg mandatang kan keburukan kan.....

Pirate Doctor said...

@nmirmo

jgn la marah kami...pendapat je....merokok ni tak elok kan?

Pirate Doctor said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

Kak GKSB, mcm mana perempuan yg berdikari boleh buang sampah merata-rata & menghisap rokok?

Post a Comment