Sunday, December 5

Pembantu Rumah Jawa, Elok ke Tak?????

بِسْمِ للَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ


Semalam call parent di Malaysia.....
Tiap2 minggu call kut.....
Call gune internet je, klau gune talefon mau tak makan sebulan.....
Kalau gune internet VOIP phone ni murah skit, adala dlm 0.08 sen seminit kalau call HP.....
Kalau call talefon rumah free utk 120 minit, dah hbs 120 minit tu baru dia charge 0.04 sen seminit.....
Murah la nak ckp kat cni gune VOIP phone ni.....
Sembang2 punye sembang ngan ibu & ayah, dapatla tahu ibu & ayah dah amik pembantu rumah baru.....
Pembantu rumah baru yg berasal dari pulau Jawa.....
Ibu ku dah ada pembantu rumah baru.....
Yele, kesian la kat ibu ku, dah la kene pegi keje pagi2 balik lak petang.....
Sape yg nak kemas rumah.....
Sape yg nak basuh baju.....
Sape yg nak tolong siram pokok bunga.....
Sape yg nak tolong buat tu, buat ni.....
Kesian ibuku.....
Bila dah ade pembantu rumah ni senang la skit keje ibu.....
Ada la org tolong2 ibu aku skit kat rumah.....
Takdelah penat sgt lpas balik kerje.....
Tapi ibu ckp pembantu rumah Jawa ni tak phm sgt Bahasa Melayu, dia paham skit2 je.....
Takpela kut, lame2 dia paham la.....
Ibu cakap, pembantu rumah ni di bayar RM500 sebulan.....
Tu pun sebab cari sendiri.....
Kalau gune ajen, mahu dia minta RM600 ke atas sebulan.....
Gilo apo, pembantu rumah dpt gaji lebih RM600 sebulan, kalah pekerja kilang terlatih kat Malaysia yg gaji basic RM900-RM1100.....
Yg mampu jele kut sanggup bayar gaji pembantu rumah lebih RM600 sebulan.....(bukannye pemabtu terlatih pun, kite pulak kene latih dia)
Antara korang2 sume yg baca post ni, korang ade tak pembantu rumah yg membantu ibu/mak/ummi korang kat rumah?????
Korang rase pembantu rumah dari Jawa atau Sumatera lagi baik?????
"Baik" maksud aku tak buat perangai dia org la, mcm larikan diri ikut boifrein ke, cari keje kat tmpt lain ke.....
Aku risau sebenarnye ade pembantu rumah ni, kut2 la dia org ade rancangan tak baik.....(evil plan la katakan)
Kite bukan nye ade kat rumah, dia org je yg duk rumah 24 jam & ape yg dia org buat kite bukan nye tau pun.....
Uish, risau aku.....
Minta2 pembantu rumah ibu yg baru ni baik & jujur & amanah & bertanggungjawab & sopan santun & berwibawa & hormat orang tua & pandai jaga hati orang &  seterunye.....
Macam nak cari bakal menantu plak.....
Ok la, till next time.....
Cao.....


6 sermon of mummies:

Myra said...

suh la dia masak nasi ambeng! yummy!

Phosphorescent Beetle said...

owh..saya sgt paham keadaan anda..issue pembantu rumah takkan pernah tamat..jawa better..
dorg salunya dtg mmg nak bekerja...amik maid ni
mmg crossed finger job..
amik yg dah kawen kang dia homesick rindu anak...amik yg muda kang...gatal pulak nak berboifren...
byk la issue nye..haih..

hiDAyah_muRNi said...

ahah. maid jawa. wo. kalo orang pun risau ada maid ni. tapi kalo bole dipercayai ok kot.
*x ada pengalaman terhadap maid. (>_<)

entri terbaru >> Uji Psikologi Anda Di Sini !

jom join ni >> Misza E-Shope Opening Giveaway

Kimmy Ai said...

tak pernah ada pembantu rumah. biasanya selalu dengar benda negatif pasal pembantu rumah ni. just doakan keselamatan family jelah. manusia sekarang tak boleh dipercayai.

miss nina said...

saya cuma secebis pengalaman dari kawan-kawan yang ada maid. ada yg okay, ada yang tidak.
agak sukar diperkatakan kerana subjektif.

apapun, semoga yang baik2 baik saja utk keluarga kamu

syahida nafisah said...

herm...maid dari batam pon ok..ade mok cek ejen maid persendrian..semua maid dia amik kbykan smua baik stkat ni..harga pon ok..
senang cite cri menantu je makcek seng cite...xpayah byr..FOC lgi..=)

Post a Comment